Sunday, 21 January 2018

How to pack for Umrah (Minimal Packing)

How to pack for Umrah (Minimal Packing) Women (ENG/MALAY)
Duration : 13 -17 days
Essentials:
1. Jubah ( 2/3 pcs)
2. Loose, Long sleeves (3/ 4 pcs ) choose lightweight fabric
3. Maxi skirts ( 1 / 2 pcs)
4. Comfortable loose pants ( 2 pcs)
5. Pajamas (1)
6. Long shawl (¾)
7. Socks (¾)
8. Telekung (2 pcs)
9. Lightweight prayer mat (sejadah)
10. Undergarments
11. Comfortable shoes (1)
12. Lightweight sandals (1)
13. Optional : Purdah, Towels, Sunglass
14. IMPORTANT : Bottle Spray (this is your new best friend)
15. Al-Quran
Accessories:
1. Toiletries (Toothbrush, toothpaste, etc). All should be in travel size
2. IMPORTANT: Body / Hand lotion & Moisturizer & SUNBLOCK
3. Small bag / plastic to store shoes, UMRAH book, spray bottle
4. Another IMPORTANT : Small scissors. Store this in your small bag during UMRAH
5. Universal charger & bring an extension
6. Clothes detergent (in small plastic)
Packing Tips :
1. Fold & roll your clothes. Saves space & less wrinkles
2. Bring black, plain Jubah if you have. People won’t notice if you wear them again (and again)
3. On the day of travel : wear shoes. Saves more space for packing!
When you’re there tips :
1. Always be alert with prayer time. You don’t want to be late to Masjid!
2. Sunglasses and purdah is kind of protection from UV rays and sand.
3. Don’t forget to wear SUNBLOCK & moisturizer. It’s really hot there especially in Makkah and you’re going to get sunburn.
4. Bring small, empty bottles. You can always fill it up with Zamzam water
5. I always wear sandals when going to Masjid. Bring your small plastic / bag to store your shoes
6. In Madinah : go to Masjid at least 1 hour early.
In Makkah : go to masjid 2 HOURS EARLY. You want to pray inside the Masjid so you can see Kaabah (picture it right now. So calm 😀)
Plus they don’t let you enter 1 hour before because they are too many people and you’re considered late. So, be early.
The end.
I know, only 2 Jubah?? But hey you’re going to wear telekung anyway. Nobody cares what you’re wearing inside 😂 you can bring 3-4 if you want but the point of this post is Minimal packing. I love skirts so I brought my skirts more. You’re going to spend most of your time in masjid anyway so try to avoid overpacking
It is best to bring less wrinkle clothes. Saves more time since you don’t have to iron them. Bring 2 or 3 telekung. I brought 2 and it is enough for 15 days. I brought really small prayer mat, just enough for my face during sujood. And trust me, it is enough. Plus saves space!
You can always wash your clothes so no need to overpack. You can send them to laundry or you can wash them yourself. You need more space for shopping so think about that 😉
Please take note. Go to masjid early. It’s not everyday you go to Madinah & Makkah, so value your time there.
And, oh. Be careful in everything that cames out from your mouth. Just be silent, perform a lot of dhikr and duaa. You’ll be fine 😊
Thank you 😊
MALAY
Barang yang perlu dibawa untuk UMRAH untuk WANITA (Minimal Packing)
Tempoh : 13 -17 Hari
Barangan penting:
1. Jubah ( 2/3 Helai)
2. Baju labuh lengan panjang (3/ 4 Helai ) kalau boleh jangan bawa baju tebal sangat. Tapi jangan terlampau nipis. Yang penting selesa.
3. Skirt labuh ( 1 / 2 Helai)
4. Seluar panjang yang longgar ( 2 pcs)
5. Pakaian tidur (1)
6. Shawl labuh / tudung labuh (¾)
7. Stokin (¾)
8. Telekung (2 pcs)
9. Sejadah nipis
10. Pakaian dalam
11. Kasut yang selesa (1)
12. Selipar / sandal yang selesa. Kalau boleh yang ringan (1)
13. Kalau nak bawa boleh, tak bawa pun tak apa : Purdah, Tuala, Cermin mata hitam
14. Penting : Botol Spray (kawan baik awak masa kat sana)
15. Al-Quran
Aksesori:
1. Kelengkapan peribadi (berus gigi, ubat gigi, pencuci muka). Semua barang kalau boleh hendaklah dalam size kecil (size travel)
2. PENTING: Body / Hand lotion & Moisturizer & SUNBLOCK
3. Plastik / Beg kecil untuk menyimpan Al Quran, Buku panduan umrah / selipar
4. PENTING LAGI : Gunting kecil. Simpan didalam beg kecil semasa melakukan umrah
5. Charger universal & bawa extension
6. Pencuci baju (disimpan dalam plastik kecil)
Tips :
1. Lipat & gulung pakaian. Menjimatkan ruang & menjadikan pakaian kurang renyuk
2. Kalau awak ada jubah hitam kosong, bawa. Orang tak akan perasan kalau bawak asyik pakai baju sama!
3. Semasa hari berangkat ke Jeddah : Pakai kasut. Jimat ruang beg anda
Tips bila anda dah sampai sana :
1. Tolong lah alert dengan waktu solat. Mesti awak tak nak sampai lambat ke Masjid, kan?
2. Kalau awak tak pernah pakai purdah & cermin mata hitam pun tak apa. Sebagai perlindungan daripada kena pasir saja. Nak pakai pun tak apa.
3. Cuaca kat Makkah panas. Jadi jangan lupa pakai moisturizer & sunblock
4. Bawa botol air (kecil - kosong). Boleh lah awak isi air Zam Zam
5. Saya pakai sandal sahaja masa pegi masjid (pakai stokin). Dan saya bawa plastik kecil untuk simpan sandal, dan simpan di dalam beg kecil
6. Madinah : Pastikan awak berada di dalam masjid 1 JAM SEBELUM waktu solat. Sebenarnya tak kisah pun, tapi kalau awak nak solat dibahagian saf depan / tengah, datanglah awal. Bukan selalu kita datang sini. Apa salahnya datang awal
Makkah : Datang 2 JAM SEBELUM waktu solat. Di Makkah lagi awak kena pantas sebab orang ramai. 1 Jam sebelum waktu solat selalunya dorang akan tutup jalan. Jadi, kalau awak nak dapat view Kaabah, datang lah awal. Terutama waktu Subuh dan pada hari Jumaat. Subuh ni kritikal la bagi saya. Jam 3.30 pagi at least awak dah gerak pegi masjid
Tamat.
Nota kaki :
1. Jubah cuma 2 / 3 helai? Serius?
Ikut masing masing. Nak bawa lebih tak apa, ini cuma cadangan sahaja. Point entry ni pun “minimal”. Bawa lah skirts labuh jika awak bawa jubah dalam kuantiti sedikit.
2. Lebih bagus jika awak bawa baju yang tak mudah kedut. Senang. Tak payah gosok
3. Bawa 2 atau 3 pasang telekung. Saya bawa 2 pasang, cukup untuk 15 hari. Saya bawa sejadah kecil je yang muat cover muka bila sujud. Tak apa, kan ada karpet masjid😆
4. Awak boleh basuh baju dekat sana nanti. Ada laundry atau awak boleh basuh sendiri. Takde lah awak overpack barang. Simpan sikit ruang beg tu untuk barang yg awak akan beli dekat sana 😋
5. Yang penting, jaga mulut. Banyakkan berzikir dan selawat. Kalau boleh elakkan mengumpat dalam hati 😂 susah bukan? Kekadang dalam hati duk mengata “ish ramai orang, ish panas” kalau boleh, elakkan

Terima kasih 😊